SON 5 YILDA, GEREK TÜRKİYE’DE GEREKSE BİRÇOK ÜLKEDE, KONFEKSİYON VE HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNDE CİDDİ YATIRIMLAR YAPAN YERLİ VE YABANCI BÜYÜK FİRMALAR, PROJELERİNDE MALKAN ÜRÜNLERİNİ TERCİH ETMEYE ÖZEN GÖSTERİYORLAR.
1971 yılında kurulan Türkiye’nin ilk yerli sanayi tipi ütü makineleri üreticisi (Türkiye’de ilk üretilen sanayi ütüsü bugün Rahmi KOÇ müzesinde sergilenmektedir) Malkan Makina, sektörde 41 yılı geride bırakırken hem iç piyasada hem de dış ülkelerdeki etkinliğini artırarak sürdürüyor. Malkan özellikle son 5 yıl içerisinde, PLC kontrollü tam otomatik spesiyal ütü presleri konusunda geliştirdiği yenilikler sayesinde konfeksiyon ve hazır giyim üreticilerinin ilk tercihlerinden biri haline gelmeyi başarmış durumdadır. Bu sayede iç piyasada kurulduğu günden beri elinde tuttuğu pazar liderliğini devam ettirirken, tüm dünyada özellikle Alman ve İtalyan marka olan rakipleri ile de başa baş bir rekabete girişmiş bulunuyor.Bunda da ucuz ve kalitesiz Çin mallarına karşı yüksek kalite ve teknolojisi, pahalı Avrupalı ütü markalarına karşı ise kalitesi ve çok düşük fiyat avantajı ile son derece başarılı oluyor.
Bugün 8.600 m2 kapalı alanda, 550 çeşidi bulan ürün gamından yılda 15.000 adet makine üretim kapasitesine sahip Malkan Makina; üretimini gerçekleştirdiği ütüleme ekipmanlarının yaklaşık % 45’ini 87 ülkeye ihraç eder duruma gelmiştir.Üretim bandında bulunan yüksek teknolojik CNC tezgahlar, lazer kesim tezgahı ile eğitimli mühendis ve teknik personeli sayesinde hatasız ve yüksek kalite düzeyinde malzeme işleme kabiliyetine sahip olan Malkan, ulusal ve uluslar arası tüm kalite standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirdiği ürünlerle sektörün en kaliteli yerli markası olmaya hak kazanmıştır. Yine sektöründe ilk ISO-9001 belgesi almaya (Mayıs 2000 yılı) hak kazanan ve bugüne kadar Kalite Yönetim Sistemini başarıyla uygulamaya devam eden Malkan Makina, sistemin en önemli gereklerinden biri olan sürekli iyileştirme ve gelişmeyi kesintisiz bir şekilde uygulayarak üretim maliyetlerini düşürücü çalışmalar gerçekleştirmekte ve bu sayede uygun fiyat avantajını da sürdürmektedir.
İşte bu avantajlarından dolayı sürekli artan bir Pazar payı grafiğine sahip olan Malkan’ın ürünleri ile katkı sağladığı büyük projelerden 2012 yılında yurt içinde gerçekleştirilenlere örnek olabilecek bazıları şunlardır:
- TERKONSAN/KAHRAMANMARAŞ: Kahramanmaraş’ın dürüstlüğü ile ün yapmış esnaflarından ve halen Kahramanmaraş Terziler Odası başkanlığı da yapan İhsan Kurtar’ın konfeksiyon üretimine geçiş yaptığı yeni yatırımı 5.000 m2 üretim alanı ve günlük 500 ad erkek takım elbise üretim kapasitesine sahiptir. Ismarlama terzilik birikimini Malkan’ın en son teknoloji ürünü ütüleme presleri ile birleştiren İhsan Bey bu proje sayesinde G.Doğu Anadolu bölgemizin kalkınmasına çok önemli katkılar sağlayacaktır.
- İMZA GİYİM/ADANA: Türkiye’nin gömlek üstatlarından İsmail Taşkınırmak’ın firması artık gömleğin yanı sıra erkek ceket üretimini de kendi bünyesinde yapmaya başladı. 3.000 m2 kapalı alanda günde 400 ad kaliteli ceket üretimi gerçekleştirilerek başlayan projede tüm ara ve son ütüleme ekipmanları Malkan marka seçildi. İmza Giyim’in ceket gibi çok yakın zamanda pantolon üretimini da fason yerine kendi bünyesinde gerçekleştireceği ilave yatırımları da yine Malkan ütüleri ile desteklenecek.
- SÖZÜTEK KONFEKSİYON/ADANA: Sektörün bölgesindeki en genç iş adamlarından Mahmut Sözütek de, fason üretimden kendi bünyesinde üretime geçerken tüm ütüleme setini Malkan tercih etti. 4.500 m2 kapalı alanda günde 650 ad erkek ceketi üreten Sözütek, üretimini % 80 – 90 oranında ihraç ediyor.
- KARGİSAN/KARABÜK: Bayan giyim sektörünün duayenlerinde Halil Şahin’in özellikle yurt dışındaki müşterilerinden erkek giyim üzerine gelen yoğun taleplere cevap verebilmek için kurduğu yeni fabrika 3.000 m2 kapalı alan ve günlük 300 ad marka ceket üretim kapasitesine sahip. Bayan giyimde piyasanın lider firmalarından Kargisan, bundan böyle erkek giyimde de söz sahibi olurken Malkan ürünlerinden faydalanıyor.
- YILMAZ KONFESİYON/İZMİR: Piyasada sözü geçen, kendini ispatlamış önemli pantolon üreticilerimizden Galip Yılmaz’ın firması, üretimde hem kapasite hem kalite artışını beraber sağlayabilmek adına üretim bandını geliştirme projesinde çözüm ortağı olarak Malkan’ı seçenlerden. Firma 4.500 m2 alanda günlük 2.000 ad bayan pantolonu üretme kapasitesine sahip.
- TAHA GİYİM/MALATYA: Yurt içinde ve yurt dışında toplam 435 mağazalık dev bir zincire sahip, Türkiye’nin bugün en büyük giyim markalarından LC Waikiki’nin; İstanbul, Adapazarı, Malatya ve Mısır’daki mevcut 7 tane fabrikasına ilaveten yine Malatya’da kurulan 8. Üretim tesisi de tamamen Malkan ürünleri ile donatılmıştır. Söz konusu proje ile yapılacak günde 45.000 parça ilave üretim tümüyle ihracat olacak.
- ÖZAK TEKSTİL/MALATYA: Türkiye’nin kot giyimindeki duayenlerinden Ahmet Akbalık’ın firması, Malatya’daki fabrikasına yapılan ilave yatırımlarda ve Ş.Urfa’daki yeni fabrikasında yine Malkan ürünlerini tercih etmeye devam ediyor. 2012 yılı içerisinde her iki fabrikada toplam 50’yi aşkın muhtelif ütüleme ekipmanı Malkan tarafından kuruldu.
- DRY CORNER/İSTANBUL: Kuru temizleme ve Çamaşırhane sektörüne yeni bir soluk kazandıran Emre Kürşad Üner, 1 fabrika ve 8 AVM şubesinden oluşan zincirine daha hızlı, kaliteli ve yüksek kapasitede hizmet sunabilmek için; en son teknoloji ürünü yıkama ve ütüleme ekipmanları ile donattığı İkitelli’deki yeni fabrikasını hizmete açtı. Gelişim trendi çok hızlı seyreden firmanın sektöre örnek olacak yeni yatırımı da Malkan tarafından desteklenmektedir.
Yurt içinde son bir yılda Malkan’ın da katkılarıyla hayata geçirilen bu projelerin yanı sıra, son 5 yılda Malkan’ın 60’ı aşkın yurt dışı distribütör ağı kanalıyla da pek çok konfeksiyon ve hazır giyim fabrikası yeni yatırımlar gerçekleştirdi. Bunlardan başlıcaları; MISIR’da dünyaca ünlü gömlek üreticisi ISMACO (Ermenegildo Zegna), Türkiye’nin tüm dünyada kabul görmüş markaları MAVİ JEANS, COLİN’S ve TAHA GİYİM(LCW) ile Mısır’ın en büyük erkek takım elbise üreticilerinden VESTIA, UKRAYNA’da dünyaca ünlü erkek kostüm imalatçısı VORONIN, İRAN’da erkek giyiminde piyasanın en tanınmış ve en çok tercih edilen markaları AVISHAN ve SALAR, ÖZBEKİSTAN’da erkek takım elbise üretiminde söz sahibi TEKSTİLE LİBOS, MOHİNUR LİBOSLARİ, BAGİRA TEKS, OFS, FAHİR TEKS, SPRİD PLYUS, örme kumaş yani büyük penye fabrikaları SOLEY TEKS, JV INWESTTEX, KALORAMA, UZTEX ve ÖZBEKİSTAN’da Türkiye’den tanıdık isimler BOYBO GROUP, ALKIM TEKSTİL, BAYTEKS, ARGE FASHION, BURSEL, FLEMİNGO ve KONTEX, LİTVANYA’da Danimarkalı bir pantolon üreticisi F.ENGEL, KIRGIZİSTAN’ın en büyük pantolon üreticisi BOSSER LUKS, POLONYA’da iç piyasanın en çok tercih edilen erkek takım elbise markası ELES, HİNDİSTAN’dan Avrupa’ya ihracat yapan takım elbiseci BLACKBERRY, BANGLADEŞ’te günde 6.000 adet klasik kumaş pantolon üretim kapasitesine sahip BITOPI GROUP ve AZERBAYCAN’da en büyük takım elbise üreticileri MIRZAYEF ile AKKORD TEKSTİL ve penyeci ALYANS TEKSTİL sayılabilir. Ayrıca AYKA HOLDİNG’in Etiyopya’daki yatırımına 300’ü aşkın ütü masası alımı ve dünyaca ünlü Alman erkek giyim markası Roy Robson’un İzmir’deki günlük 1.100 ad takım elbise üretim kapasiteli fabrikasının bütün ara ve son ütüleme sistemleri komple anahtar teslim proje şeklinde Malkan tarafından gerçekleştirmiştir.
Genellikle erkek takım elbise, ceket ve pantolon üretimi üzerine çalışan ve piyasalarında oldukça tanınmış markalara sahip bu firmalar son yıllarda gerçekleştirdikleri yeni fabrika yatırımı veya kapasite artırımı projelerinde Malkan’ın üstün kalite ve hizmet anlayışıyla sunduğu ürünleri büyük bir memnuniyetle tercih etmektedirler.
Türkiye’nin tekstil ve konfeksiyon ütü makineleri sektöründe dünyaya açılan penceresi konumundaki Malkan, yakın gelecekte İstanbul – Hadımköy’de hayata geçirmeyi planladığı 20.000 m2 kapalı alan ve en son teknolojiye sahip üretim tesisi ile müşterilerine sunacağı üstün kaliteli hizmet ve ürünleri artırmayı hedeflemektedir.